Интервјуа

Гостување на претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, на емисијата 24 Отворено, на ТВ 24 Вести

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, во рамките на неговото гостување на емисијата 24 Отворено, на темата “100 дена Влада”, одговараше на прашања од бизнисмени, аналитичари, граѓански активисти и новинари, синдикалци.

Заев: Стратешки цели на Македонија се ЕУ и НАТО

Интервју на премиерот Зоран Заев за српскиот неделник Нови Магазин

Интервју на ЗПВРМ и МНР Никола Попоски за „Дер Стандард“

Интервју на ЗПВРМ и МНР Никола Попоски за „Дер Стандард“

Poposki: There are changes in relations with Greece

In the past year we introduced confidence building measures with Greece and we have completely new quality in bilateral relations, Deputy PM and Foreign Minister Nikola Poposki said in the interview with the Austrian Die Presse daily.

Има промени во односите со Грција

Во изминатата година воведовме мерки за градење доверба со Грција и имаме целосно нов квалитет на билатералните односи, оценува вицепремиерот и министер за надворешни работи на Македонија, Никола Попоски во интервју за австрискиот дневен весник „Ди Пресе“.

Миновски: Одобрените средства од СБ позитивен импулс за инвестициската активност

Одлуката на Светска банка да и стави на располагање на Република Македонија 25 милиони евра средства наменети за капитални инвестиции во општините пред изборите е уште една добра вест и верификација на економските политики на Владата, изјави министерот за финансии Кирил Миновски во интервју за ТВ „Сител“.

Попоски за Анадолија: Интеграцијата во ЕУ е нашата главна стратегиска определба

Интеграцијата во ЕУ е нашата главна стратегиска определба, вели во интервју за „Агенција Анадолија“ вицепремиерот и министер за надворешни работи на Република Македонија, Никола Попоски.

Minoski: The crisis impacts on the economy, necessary correction of the treasury

In an interview with MIA, Kiril Minoski, the Minister of Finance, highlights the priorities of the ministry he took over nearly couple of weeks ago. One of those priorities will be to revise the budget, which will be a response to the effects of the political crisis, as well as the issuing of a Eurobond.

Миноски: Кризата влијае на економијата, неопходна корекција на државната каса

Неизвесноста во политичката ситуација сигурно ќе има ефект врз економијата и економската активност, поради што ќе се прекрои и државната каса.

Stavreski: Annually firms receive hundreds of millions of euros in government support

Companies in Macedonia are paying the lowest taxes. Compared to ten years ago, now the state has dropped the collection of profits of companies fivefold, meaning that hundreds of millions of euros in direct assistance from the government are awarded to domestic firms every year, says Deputy PM and Finance Minister Zoran Stavreski.

Pages